MAGAZÍN PRE ZDRAVIE - KRÁSA - ŠTÝL - MÓDA A RODINA

IMIDŽ logo Časopis IMIDŽ

[Psychosomatické príčiny ochorení: Anémia....]
Psychosomatické príčiny ochorení: Anémia....
celý článok
[DETI, ZOZNÁMTE SA, TO JE VÁŠ NOVÝ OTECKO]
DETI, ZOZNÁMTE SA, TO JE VÁŠ NOVÝ OTECKO
celý článok
[Apríl v lunárnom kalendári a krása]
Apríl v lunárnom kalendári a krása
celý článok
Dnes je piatok 21. 07. 2017 | Meniny má Daniel

ALERGIE A ZLÉ ZNÁŠANIE POTRAVÍN

12. Máj 2009, , rubrika: Výživa - Zdravie - Medicína

Pravdepodobne aj vy máte svoj obľúbený nápoj, dezert či jedlo, na ktoré nedáte dopustiť. Možnože si bez neho neviete predstaviť ani jediný deň alebo, práve naopak, si jeho konzumáciu nechávate len na slávnostné a výnimočné príležitosti. Skúste sa vžiť do situácie, že by ste si ho odrazu nemohli dopriať už nikdy, ani len v malom množstve. Nie veľmi príjemná predstava, však? Medzi nami je mnoho takých, ktorí majú práve tento problém – ich organizmus nedokáže dobre prijať istý druh potravín. Čo sa po jeho skonzumovaní deje v ľudskom tele?

Pôvodcom alergie sú tzv. alergény – miniatúrne čiastočky rozptýlené voľne v prostredí alebo  obsiahnuté v jedle. Ten istý alergén môže vyvolať u rôznych ľudí rôznu reakciu. A naopak, rozličné alergény sú schopné vyvolať rovnaké príznaky a choroby. Alergia sa často zamieňa za zlé znášanie niektorých druhov potravín. Ak sú testy na alergiu negatívne, ale náš organizmus odmieta určité jedlo, hovoríme o zlom znášaní jedla. Treba rozlíšiť aj potravinovú alergiu, ktorá vzniká v ranom detstve a tú, ktorá vzniká v dospelosti. Niektoré potravinové alergie sú  prechodné, iné pretrvávajú od vypuknutia po celý náš život. Odpoveď organizmu na alergény môže byť rôzna. Jej intenzita sa pohybuje od miernej sennej nádchy, cez ekzémy a problémy s dýchaním, až po tú najnebezpečnejšiu reakciu, ktorá je smrteľná. V najťažších prípadoch môže vyvolať smrteľnú reakciu aj malý oriešok. Vtedy prudký opuch jazyka a pažeráka spôsobí astmatický záchvat. V tomto prípade je nevyhnutná okamžitá aplikácia adrenalínu. Naše telo vníma alergény ako cudzie škodlivé látky a reaguje uvoľňovaním protilátok do krvi alebo tkanív. Ak sa u vás prejaví alergická reakcia krátko po skonzumovaní istej potraviny, môže ísť o alergiu na daný druh jedla. Reakcia sa prejavuje nielen na pokožke, ale i v nose, pľúcach, ba dokonca i v mozgu. Alergia môže zasiahnuť skoro všetky časti tela. V prípade takéhoto rýchleho prejavu,
by sme sa jej mohli v budúcnosti vyvarovať. Stáva sa však, že príznaky sa objavia aj o niekoľko dní po skonzumovaní potraviny a prijatí jej alergénu. Príznakom zlého znášania niektorej potraviny býva aj únava. Po jedle sa dostaví pocit letargie, ktorý si však môžeme nechtiac zamieňať za prirodzenú a bežnú ospalosť po jedle, spojenú s trávením. Ide tu skôr o precitlivenosť na obilniny, najčastejšie na pšenicu. Pri jej trávení sa vytvárajú v mozgu človeka látky vyvolávajúce ospalosť. Častým problémom sú migrény vyvolané istou potravinou. Spôsobuje ich napríklad čokoláda, syry, citrusy, káva, alkohol (hlavne červené víno), mäsové  vývary, mlieko a strukoviny. Zlé znášanie potravín je rozporuplným javom, keďže sa často stáva, že jeho príčina sa nedá zistiť. Môže sa začať prejavovať už v čase, keď deti prejdú z materského mlieka na zmiešanú stravu. Najčastejšou formou je zlé znášanie kravského mlieka. Občas sa stáva, že dojčené deti reagujú na nejakú látku z potravy, ktorú jedla matka. Je to však ojedinelé, lebo materské mlieko obsahuje bielkoviny s ochranným účinkom, napríklad proti ekzému či astme. Vďaka nim je dieťatko chránené pred alergickou reakciou. Mlieko a vajcia sú vôbec n a j č a s te j š o u príčinou detských ekzémov. Reakcia na zlé znášanie potravín u  dieťaťa je rôzna. Niektoré deti reagujú okamžite plačom, majú príznaky hnačky alebo koliky. Iné deti reagujú na nevhodnú potravinu až o pár hodín či dní. S mliekom a mliečnymi výrobkami  majú problémy aj dospelí, ktorí sú postihnutí nedostatkom laktázy – enzýmu vo výstelke tenkého čreva, ktorý rozkladá laktózu – cukor obsiahnutý v mlieku. Nedostatok tohto enzýmu spôsobuje zlé znášanie laktózy. Niektoré jedlo možno konzumujeme každý deň a netušíme, že nám spôsobuje miernu alergiu. Máme napríklad chronickú nádchu, a keď určitú potravinu vylúčime na pár dní zo svojho jedálnička, príznaky alergickej reakcie zmiznú. Vrátia sa však znova, keď obnovíme konzumáciu tohto jedla. Pri problémoch súvisiacich so zlým znášaním  niektorých druhov potravín je prevenciou vyhýbanie sa potravinám s obsahom príslušného alergénu. Je potrebné stanoviť si prísny diétny režim, sledovať reakcie svojho tela na jedlo počas dlhšieho obdobia a vylúčiť zo stravy „podozrivú“ potravinu.

Najčastejšími zdrojmi alergénov sú:
1. mlieko - (maslo, syr, smotana, jogurty...)
2. lepok – (múka, pečivo, chlieb, jačmeň, ovos, raž....)
3. vajcia – (koláče, torty, majonéza, zmrzlina...)
4. ryby – (sleď, losos, makrela, treska...)
5. dary mora – (kôrovce, lastúrniky...)
6. orechy – (arašidy, vlašské orechy, kešu oriešky,
sušienky...)
7. sójové bôby – (sójová múka a omáčka, sójové mlieko,
tofu, kondenzované polievky...)


Autorka: Mgr. Erika Fedorová
Foto: ZAT
ÁŠANIE

ALERGIE A ZLÉ ZNÁŠANIE POTRAVÍN


Časopis IMIDŽ

IMIDŽ - magazín pre zdravie, krásu, štýl, módu a rodinu

  • Vychádza 1. v mesiaci.
  • Vydáva: Ing. Daša Balogová - KAPA DAB, Prešov.
  • Šéfredaktor: Ing. Michal Balog, CSc.



Spriatelené odkazy



IMIDŽ - magazín pre zdravie, krásu, štýl, módu a rodinu | Vychádza 1. v mesiaci | Vydáva: KAPA DAB, Ing. DAŠA BALOGOVÁ, Prešov.
© Časopis IMIDŽ | wedesign - bart.sk