MAGAZÍN PRE ZDRAVIE - KRÁSA - ŠTÝL - MÓDA A RODINA

IMIDŽ logo Časopis IMIDŽ

[Psychosomatické príčiny ochorení: Anémia....]
Psychosomatické príčiny ochorení: Anémia....
celý článok
[DETI, ZOZNÁMTE SA, TO JE VÁŠ NOVÝ OTECKO]
DETI, ZOZNÁMTE SA, TO JE VÁŠ NOVÝ OTECKO
celý článok
[Apríl v lunárnom kalendári a krása]
Apríl v lunárnom kalendári a krása
celý článok
Dnes je piatok 21. 07. 2017 | Meniny má Daniel

Varíme pod vplyvom Mesiaca

04. Február 2008, December 2007, rubrika: Varíme

Mesiac pri svojom obehu okolo Zeme prechádza štyrmi fázami a jeho poloha ovplyvňuje celý náš organizmus fyzicky aj psychicky. Nie je jedno, ako sa vtedy stravujeme a preto prinášame niekoľko doporučených rád a receptov.

Prvý decembrový týždeň sa nachádza v IV. mesačnej fáze, kedy organizmus potrebuje očistu a zbaviť sa škodlivín. Preto strava nech je dietna, varená a dusená. Pime bylinkové čaje na podporu trávenia. V druhom týždni Novom zač í n a I . mesačná fáza a organizmus po tre buje prísun minerálov a vitamínov zo živej strav y. Jedzme dostatok ovocia a zeleniny, semiačok a orechov. Tretí decembrový týždeň sa nachádza v II. fáze, kedy tráviace orgány nie je vhodné zaťažovať. Stravujme sa dietne, prevažne varenými a du se nými jedlami. December sa nesie v znamení Vianočných sviatkov, ktoré sú za čiatkom zimy. Mesiac obiehajúci okolo Zeme je v tom čase v Splne a vtedy začína III. fáza jeho obehu. Trávenie prebieha dobre a môžeme si dopriať naše obľúbené štedrovečerné jedlá a sladkosti. Jedzme však aj dostatok čerst vej zeleniny, ovocia a orechov. Pime do statok minerálok a prírodných ovocných a zele ninových štiav.

December 2007

1. Medovníčky - III. fáza
500 g hladkej múky,
200 g práškového cukru,
2 vajcia,
1 lyžička sódy bikarbóny,
3 lyžičky perníkového korenia,
200 g medu

Múku, cukor a sódu bikarbónu zmiešame, pridáme med a rozšľahané vajcia. Vypra cujeme hladké cesto a necháme v chlade odležať 2 dni. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku 2–3 mm, ak použijeme malé formičky, pri väčších formičkách na hrúbku 4–5 mm. Z cesta vykrajujeme perníčky, potrieme žĺtkom a na vymastenom plechu krátko (3-4minúty) pečieme vo vyhriatej rúre. Jednotlivé per níčky ukladáme na plech ďalej od seba, pretože pri pečení sa zväčšia.

2. Vianočný kapor - III. fáza
kapor,
údená slanina,
tymian, mleté čierne
korenie,
400 g šampiňónov
, cesnak, 1 a 1/2
dcl bieleho vína,
1 jablko,
cibuľa,
soľ

Šampiňóny a jablko narežeme na tenké plátky. Kapra očistíme, rozdelíme na polovice a odstránime chrbtovú kosť. Na vonkajšej strane narežeme zárezy vo vzdialenosti 3 cm a vložíme do nich tymián, tenký pásik slaniny a 2 plátky z narezaných šampiňónov. Kapra okoreníme a osolíme a položíme na maslom vymastený plech. Medzi zárezy poukladáme plátky masla. Pečieme pri teplote 200 °C. Po 5 minútach podlejeme zálievkou z bieleho vína a roztlačeného cesnaku. Kapra polievame výpekom každých 5 minút. Po 15 minutách obložíme kapra plátkami jablka a šampiňónov. Pečieme ďalších 15 minút, pričom naďalej polievame výpekom.

Na konci roka Mesiac začína IV. fázu svojho obehu, kedy je vhodné prejsť k ľahkej varenej strave. Prvý januárový týždeň jedzme prívarky, dusenú zeleninu a polievky, aby trávenie sa nezaťažovalo a organizmus sa ľahšie zbavoval škodlivín. V druhom týždni Mesiac prechádza svojou I. fázou a organizmus sa sťahuje. V strave nech prevažuje čerstvá zelenina a ovocie. Dodáme tým organizmu potrebné vitamíny a minerály, ktoré telo dobre prijíma. V treťom týždni nastáva prechod do II. fázy, kedy je opäť nutné organizmus ohrievať teplou, varenou a dusenou
stravou. Jedlá je vhodné viac okoreniť zázvorom, čiernym korením alebo chilli. II. fáza končí Splnom, a vtedy je doporučený deň hladovky alebo očistný deň. V období III. fázy po Splne trávenie prebieha dobre a môžeme si dopriať čerstvé ovocie, zeleninové šaláty. Nezabudnime na orechy a semiačka. Koncom januára začína IV. fáza, kedy opäť prechádzame na tepelne upravovanú stravu. Trávenie neprebieha dobre a organizmus sa potrebuje čo najrýchlejšie zbavovať škodlivín. Vhodné sú diétne dni a dni hladovky.

Január 2008

3. Cícerový šalát - III. fáza
150 g cíceru,
1/4 hlávky kelu,
čerstvý fenikel,
červená paprika,
olivy,
brokolica,
bazalka,
citrónová šťava,
olivový olej,
štipka soli

Cícer cez noc necháme namočený v osolenej vode. Na druhý deň ho uvaríme v tlakovom hrnci a scedíme. Kel, fenikel a červenú papriku pokrájame na drobno, brokolicu rozoberieme na ružičky a posekáme na menšie kúsky. Pridáme cícer a všetko spolu premiešame. Polejeme citrónovou šťavou, olejom, trochu osolíme. Nakoniec pridáme posekanú bazalku a olivy. Všetko opäť premiešame.

4. Silvestrovská kapustnica s hrachom - IV. fáza
200 g suchého poleného hrachu,
400 g kyslej kapusty,
sušené huby,
cibuľa,
trocha zeleru,
mletá červená paprika,
cesnak,
majoránka,
mletá rasca,
kurkuma,
kyslá smotana,
soľ

Hrach necháme cez noc namočený v studenej vode a na druhý deň ho uvaríme do polomäkka. Pridáme kyslú kapustu a dopredu namočené huby. Osolíme podľa potreby. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu a roztlačený cesnak a pridáme ku kapustnici. Prichutíme mletou rascou, mletou červenou paprikou, mletým čiernym korením, kurkumou a majoránkou a všetko necháme variť 1 hodinu. Nakoniec primiešame podľa chuti kyslú smotanu.


Varíme pod vplyvom Mesiaca
Varíme pod vplyvom Mesiaca

Varíme pod vplyvom Mesiaca
Varíme pod vplyvom Mesiaca


Časopis IMIDŽ

IMIDŽ - magazín pre zdravie, krásu, štýl, módu a rodinu

  • Vychádza 1. v mesiaci.
  • Vydáva: Ing. Daša Balogová - KAPA DAB, Prešov.
  • Šéfredaktor: Ing. Michal Balog, CSc.



Spriatelené odkazy



IMIDŽ - magazín pre zdravie, krásu, štýl, módu a rodinu | Vychádza 1. v mesiaci | Vydáva: KAPA DAB, Ing. DAŠA BALOGOVÁ, Prešov.
© Časopis IMIDŽ | wedesign - bart.sk