MAGAZÍN PRE ZDRAVIE - KRÁSA - ŠTÝL - MÓDA A RODINA

IMIDŽ logo Časopis IMIDŽ

[Psychosomatické príčiny ochorení: Anémia....]
Psychosomatické príčiny ochorení: Anémia....
celý článok
[DETI, ZOZNÁMTE SA, TO JE VÁŠ NOVÝ OTECKO]
DETI, ZOZNÁMTE SA, TO JE VÁŠ NOVÝ OTECKO
celý článok
[Apríl v lunárnom kalendári a krása]
Apríl v lunárnom kalendári a krása
celý článok
Dnes je piatok 21. 07. 2017 | Meniny má Daniel

Za veľkonočnými chuťami

07. Máj 2009, , rubrika: Varíme

Už každoročne nemôžu na veľkonočnom stole pani Heleny z Prešova chýbať okrem tradičnej šunky, klobás a cvikly s chrenom ani jej najobľúbenejšie pochúťky. Ako vraví, dané jedlá si pamätá ešte zo svojich detských čias, keď ich pripravovala jej mama. A pani Helena ich rovnakým spôsobom chystá dodnes. Svojou nezameniteľnou chuťou a akýmsi čarom jednoduchosti si určite získajú aj vás. Dobrú chuť.

1. Babkin koláč
220 g masla, 300 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 2 žĺtky Plnka: 270 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 4 vajcia, 220 g mletých orechov alebo mletého maku
Z masla, múky, cukru a žĺtkov vymiešame cesto a rozdelíme ho na dve polovice. Prvú rozvaľkáme a dáme na vymastený a múkou vysypaný plech. Potrieme kyslým lekvárom, na ktorý dáme orechovú alebo makovú plnku. Príprava plnky: Celé vajíčka trochu vyšľaháme, pridáme vanilkový a práškový cukor a miešame, až kým nevznikne penistá hmota. Potom k nej  pridáme pomleté orechy alebo mak. Z druhej polovice základného cesta vyšúľame pásy a  robíme rovnobežnú mriežku. Upečieme v stredne teplej rúre.


2. Hrozienkový chlebík
100 g hrozienok, 2 polievkové lyžice rumu, 500 g polohrubej múky, 30 g droždia, 50 g kryštálového cukru, 1/4 l vlažného mlieka, 100 g zmäknutého masla, 2 vajcia, 1 čajová lyžička
soli, nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna, maslo na vymastenie formy a na natretie chlebíka (Potrebujeme hranolovú formu dĺžky 30 cm) Formu vymastíme maslom. Umyté a osušené hrozienka zalejeme rumom a necháme odležať (aromatizovať). Múku preosejeme do misy, rozdrobíme do nej droždie a s troškou múky, cukru a mlieka pripravíme kvások. Prikrytý necháme 15 minút kysnúť. Do vykysnutého kvásku primiešame zvyšok cukru a mlieka, maslo, vajcia, soľ, citrónovú kôru a zmiesime s celým množstvom múky na cesto. Cesto vytrepávame varechou, kým sa nezačnú tvoriť bublinky. Vypracované cesto necháme 30 až 40 minút kysnúť, potom doňho zamiešame hrozienka. Cesto dáme do formy a necháme ešte kysnúť 15 minút.  chlebík pečieme 50 až 60 minút na spodnej priečke rúry a kým je ešte horúci, ho potrieme maslom.

3. Syrek na sladko
10 vajec, 1 l mlieka, 2 čajové lyžičky kryštálového cukru, štipka soli Vajcia rozmiešame v mlieku a precedíme. Potom do nich pridáme cukor, štipku soli a necháme zovrieť. Keď sa nám už začne oddeľovať hustá hmota a srvátka, tzv.“sýrky“, varenie zastavíme. S ý r k y s c e d í m e
do gázy, ktorú previažeme špagátom. Zavesíme napr. na varechu a necháme odtiecť. Aby mal “sýrek“ pevný tvar, necháme ho v gáze aspoň 10 hodín.

Autorka: Mgr. Andrea Vrablová

Foto: autorka

Za veľkonočnými chuťami
Za veľkonočnými chuťami

Za veľkonočnými chuťami


Časopis IMIDŽ

IMIDŽ - magazín pre zdravie, krásu, štýl, módu a rodinu

  • Vychádza 1. v mesiaci.
  • Vydáva: Ing. Daša Balogová - KAPA DAB, Prešov.
  • Šéfredaktor: Ing. Michal Balog, CSc.



Spriatelené odkazy



IMIDŽ - magazín pre zdravie, krásu, štýl, módu a rodinu | Vychádza 1. v mesiaci | Vydáva: KAPA DAB, Ing. DAŠA BALOGOVÁ, Prešov.
© Časopis IMIDŽ | wedesign - bart.sk